Skip to content
E.R.

Viitorul energiei hidraulice: Inovații și tendințe în producția de energie electrică

ce este energia verde
ce este energia verde
energia apei

Energia hidraulică sau energia hidro este o sursă de energie alternativa sau energie regenerabilă care profită de căderea apei de la o anumită înălțime pentru a genera electricitate. Se folosește astfel energia cinetică a unui curent natural sau a unei cascade.

Ce avantaje si dezavantaje ofera energia hidraulica

unde se foloseste energia hidraulica

Ce este energia hidraulică?

Energia hidraulică, cunoscută și sub denumirea de hidroenergie, este strâns legată de una dintre cele mai importante surse naturale pe care planeta Pământ ni le furnizează: apa. Din acest motiv, hidroenergia este unul dintre tipurile de energii regenerabile care există.

Lucrând din energie cinetică și energie potențială, hidraulica profită de curenții de apă pentru a-i transforma în electricitate. Procedura începe cu trecerea apei prin turbine hidraulice, unde alternatoarele colectează energia și o transformă în electricitate.

Dacă doriți să știți tot ce ne poate oferi acest tip de energie, nu ratați conținutul pe care vi l-am pregătit pe blogul nostru. Aici veți găsi beneficiile, dezavantajele, tipurile sau ramurile, principalele proiecte hidroelectrice care s-au remarcat în lume și multe altele!

Pentru a profita de această energie, resursele sunt folosite pe măsură ce apar în natură (de exemplu, cascade, chei etc.) sau sunt construite diguri. Cele mai comune instalații de astăzi sunt hidrocentrale.

Ce avantaje au centralele hidroelectrice

Pașii de transformare a apei în energie electrică se desfășoară în instalații mari numite diguri sau centrale hidroelectrice, care sunt alcătuite din mori hidraulice, turbine și generatoare care lucrează activ la recuperarea energiei din apa râului și transformarea acesteia în electricitate.

Aceste construcții sunt situate, în general, pe terenuri întinse, fără clădiri în împrejurimile lor și unde există condiții climatice bune. Desigur, barajele hidroelectrice (așa cum sunt cunoscute și ele) trebuie instalate în zone apropiate de râuri.

În cadrul centralelor hidroelectrice găsim unele tipuri care variază în funcție de modul în care se obține energia. Vă explicăm mai jos.

care sunt principalele avantaje ale unei hidro-centrale

Dacă doriți să aflați mai multe despre hidroenergie, avantajele și dezavantajele sale și să descoperiți curiozitățile sale, nu ratați aceste pagini.

cate feluri de hidrocentrale exista

Tipuri de centrale hidroelectrice


Când vorbim despre hidrocentrale trebuie să menționăm trei tipuri de baraje:

Centrale de apă curgătoare

aceste instalații captează apa din râuri printr-o parte din debitele lor, o direcționează către barajele hidroelectrice și, odată folosită, o returnează râurilor.


Centrale de baraj

Sunt situate chiar sub rezervoare care profită de energia electrică pentru a stoca apa. Aceste tipuri de baraje sunt utile pentru a controla fluxul râurilor.


Instalații cu canale de risc

prin instalarea unei conducte interne, aceste centrale utilizează denivelările care pot exista între canalul râului și centrală pentru a profita de debitul de apă, transformarea acestuia în energie și returnarea acestuia la râu.

Ramuri de hidroenergie

In cadrul definiției energiei hidraulice găsim subtipuri sau ramuri legate de aceasta care variază, în principal, în funcție de locul de unde este extrasă apa pentru a genera energie electrică. În acest fel, putem spune că există două ramuri ale energiei hidraulice:

Energia mareelor:

Așa cum anticipează deja numele său, energia mareelor ​​obține energie prin apa mareelor.


Energia valurilor:

In acest caz, electricitatea este extrasă din mișcarea valurilor oceanului. Prin urmare, în această ramură a energiei hidraulice vedem cum acționează două surse naturale: apa și vântul.

cate subtipuri de energie hidroelectrica exista

Care sunt principalele avantaje si beneficii ale energiei hidraulice

Energia hidraulică este una dintre cele mai importante energii regenerabile, prin urmare, este un tip de energie curată care, spre deosebire de altele, oferă nenumărate beneficii pe care le vom studia astăzi.

Citiți mai departe și descoperiți beneficiile hidroenergiei pentru mediu.

Avantajele energiei hidraulice pe care ar trebui să le cunoașteți

Centralele hidroelectrice sau hidraulice au o durată lungă de viață.

Acest tip de energie oferă o modalitate excelentă de a reduce dependența de energie externă, deoarece poate fi produsă în propria țara.

care sunt cele mei importante hidrocentrale din romania
energia apei avantaje si dezavantaje

Un alt avantaj al energiei hidroelectrice care evidențiază potențialul său este acela că ajută la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră și la reducerea poluării mediului.

Acesta servește ca înlocuitor pentru alte surse mai poluante pentru a produce electricitate.

tuberii de apa ale hidrocentralelor
energia apei informatii

Fiecare kWh produs cu energie hidraulică evită importul de până la 220 de grame de ulei.

Resursele hidraulice facilitează gestionarea vârfurilor cererii de energie electrică, deoarece apa depozitată în rezervoare este disponibilă pentru utilizare. Prin urmare, este o sursă regenerabilă care permite stocarea acestuia, ceea ce ajută la securitatea aprovizionării.

beneficii obtinute de la hidrocentrale

Avantajele hidroenergiei

Utilizarea apei pentru a genera electricitate aduce cu sine câteva beneficii pe care le împărtășim mai jos:

• Energia hidraulică este extrem de eficientă datorită sursei sale naturale: apă.


• În timpul producției sale, nu sunt generate emisii de gaze poluante care dăunează mediului.


• După cum am menționat anterior, există centrale hidroelectrice care stochează apă pentru o utilizare viitoare.


• Barajele hidroelectrice au o durată de viață lungă și nu implică costuri de exploatare ridicate.


• Producerea acestui tip de energie deschide oportunități de angajare pentru mulți oameni din întreaga lume.

Avantajele economice ale energiei hidro


Deși construcția și dezvoltarea unei centrale hidroelectrice reprezintă o cheltuială mare, instalarea acestei infrastructuri se traduce printr-o investiție pe termen scurt, deoarece energia hidroelectrică este economică.


Deși energia hidroelectrică pleacă de la o resursă naturală (curenții de apă), dezvoltarea acesteia necesită construirea mlaștinilor, baraje, canale de deviere și instalarea de turbine și echipamente mari pentru a genera electricitate. Cu toate acestea, odată ce această fază este trecută, costurile sale de operare sunt reduse, iar îmbunătățirea tehnologică face o utilizare eficientă a resurselor hidraulice disponibile.

ce beneficii aduc centralele hidroelectrice
Informatii despre energia apei


Rezervoarele hidrocentrale pot servi la revitalizarea economică a unei populații, nu numai în timpul fazei sale de construcție.


Rezervoarele pot deveni, de asemenea, zone de agrement atractive pentru turiști, ceea ce încurajează crearea unor mici companii de turism care generează locuri de muncă și a altor responsabile pentru funcționarea și întreținerea facilităților.


Barajele sunt foarte utile pentru reglarea debitului râurilor. În acest fel, pot fi evitate inundațiile periculoase în flux și este posibil să se furnizeze apă culturilor și populației în perioade de secetă severă sau stres de apă.

baraje de hidrocentrale in romania
Utilizarea energiei apelor

Pe scurt, energia hidraulică este o energie regenerabilă și curată, cu eficiență energetică ridicată. Totuși, acest tip de energie are și unele dezavantaje de care ar trebui să fii conștient.

Dezavantaje ale energiei hidraulice

Deși energia hidraulică are beneficii importante, aceasta are și câteva puncte împotrivă pe care, desigur, le explicăm în următoarele puncte:

• Lucrează dintr-o resursă „inepuizabilă”: apa. Deși pot fi autosuficiente datorită acestuia, din ce în ce mai multe regiuni nu au acces la acest lichid vital, așa că termenul „inepuizabil” este în probă.


• Construcția barajelor hidroelectrice afectează atât ecosistemele terestre, cât și cele marine, datorită instalațiilor care trebuie efectuate pe uscat și pe mare.


• Turbinele și alte echipamente utilizate de hidrocentrale pot provoca modificări ale curenților naturali ai râurilor.


• Factorii meteorologici pot afecta fluxul râurilor și pot provoca modificări în activitatea acestui tip de energie.

energia hidroelectrica

Iata cateva intrebari frecvente despre energia hidraulica:

Ce este energia hidraulica?

Energia hidraulica este o forma de energie regenerabila care se bazeaza pe miscarea apei, fie prin caderi de apa sau prin curenti.

Care sunt avantajele utilizarii energiei hidraulice?

Avantajele utilizarii energiei hidraulice includ: disponibilitatea constanta a resurselor, costuri reduse de intretinere si operare, emisii reduse de gaze cu efect de sera si flexibilitatea in ceea ce priveste reglarea puterii.

Ce tipuri de centrale hidroelectrice exista?

Exista mai multe tipuri de centrale hidroelectrice, incluzand: hidrocentrale cu baraj, hidrocentrale cu turbina Pelton, hidrocentrale cu turbina Francis si hidrocentrale cu turbina Kaplan.

Ce impact poate avea constructia de centrale hidroelectrice asupra mediului?

Constructia de centrale hidroelectrice poate avea un impact negativ asupra mediului, incluzand alterarea habitatului pentru speciile acvatice, modificarea regimului hidrologic si potentialul de producere a inundatiilor.

Ce impact poate avea utilizarea energiei hidraulice asupra comunitatilor locale?

Utilizarea energiei hidraulice poate avea un impact atat pozitiv cat si negativ asupra comunitatilor locale. Pozitiv, prin crearea de locuri de munca si stimularea economiei locale, dar negativ prin relocarea comunitatilor si afectarea accesului la resursele de apa.

Platforma de gestionare a consimțământului de către Real Cookie Banner