Skip to content
E.R.

Ce este energia biogaz?

energie din biogaz
energie verde biogaz

Această energie regenerabilă provine din transformarea deșeurilor organice în energie sub formă de gaz. Împreună cu altele consacrate, cum ar fi energia solară și energia eoliană, biogazul încearcă să depășească, valorându-și contribuția la economia circulară.

Viața nu poate fi înțeleasă fără energie. Până acum dominată de combustibilii fosili precum cărbunele, petrolul și gazul, căutarea și utilizarea altor surse de energie mai durabile este una dintre cele mai stabilite strategii împotriva schimbărilor climatice.

Energia solară, energia eoliană și energia geotermală – din ce în ce mai utilizată în construcția de case – sunt trei dintre cele mai cunoscute energii regenerabile.

Dar nu singurii. Alături de ei își croiesc drum și alte soluții, precum biogazul, obținut din deșeuri. Da, gunoi.
Biogazul este un gaz regenerabil compus în principal din metan și dioxid de carbon obținut din degradarea anaerobă – fără oxigen – a deșeurilor organice.

Este vorba, așadar, de transformarea animalelor, a deșeurilor agroindustriale și a nămolului de la stațiile de tratare a apei, dar și a unei părți a deșeurilor menajere.

Gunoiul devine astfel materia primă pentru o sursă de energie. Aceasta este natura sa regenerabilă.

Așa cum plasticele acumulate într-o groapă de gunoi pot fi reciclate și transformate în produse noi, aici nămolul de porc este transformat în energie.

Cum se obține energia biogaz?

Biogazul este rezultatul descompunerii materiei organice. Pentru a profita de gazele rezultate este necesar să existe o instalație în care să poată fi depozitate atât deșeurile, cât și bacteriile să-și facă treaba.

Aceasta poate fi realizată în instalații specifice de biogaz sau direct în complexe pentru gestionarea deșeurilor. Fie mai mari sau mai mici, toate plantele împărtășesc spații și funcții de bază:


Receptorii.

Este locul unde se primește și se depozitează biomasa, compusă în principal din deșeuri organice, înainte de a o transforma.

Este spațiul materiei prime, cunoscut și sub denumirea de substrat, provenind, de exemplu, de la fermieri și depozitele urbane.

Deși diferite tipuri de substraturi pot fi combinate, majoritatea plantelor lucrează cu un singur tip. Cercetările recente se uită la modul de optimizare a mixului de deșeuri pentru a obține mai multă energie.


Fermentoare sau biodigestoare.

Aici materia se schimbă din stare solidă în stare gazoasă. Substratul este introdus într-un fel de cameră întunecată fără lumină sau oxigen.

Deșeurile sunt menținute în mișcare și la o temperatură stabilă în jur de 40o C.

Substratul poate rămâne în biodigestor aproximativ două luni. In plus, si in functie de tipul de instalatie, putem gasi sisteme de biodigestie discontinue sau continue, care permit sa fie adaugata si extrasa aceeasi cantitate de substrat in fiecare zi pentru a nu opri productia.


Depozitare.

Odată terminat procesul, se obține biogaz pe de o parte și un produs secundar (digestat) pe de altă parte, care poate fi folosit pentru a produce îngrășăminte organice.


Generatoare de energie.

Electrica, termica sau cogenerare, in functie de tipul de centrala.

Este locul în care gazul este fie transportat, fie injectat direct în rețea, fie transformat în energie electrică, care ar putea fi folosită și pentru garantarea funcționării centralei, sau energie termică.

Pentru ce este folosită energia obtinuta din biogaz?

In principal pentru obtinerea de energie electrica si termica. De asemenea, și după rafinarea acestuia pentru a reduce procentul de dioxid de carbon, acesta ar putea fi injectat în rețeaua convențională de gaze naturale.

În acest caz, am vorbi deja despre biometan sau metan din surse regenerabile, produs care ar putea fi folosit și ca biocombustibil în vehiculele pregătite.

biogaz romania

În plus, există inițiative care promovează instalarea de mici biodigestoare private, astfel încât fermierii să își poată transforma propriile deșeuri și să fie autosuficienti energetic.

O idee pe care companii precum compania engleză SEaB energy o comercializează având în vedere medii mai urbane sau alte industrii.

Poate fi o opțiune energia biogaz?

Din punct de vedere economic, rentabilitatea unei centrale de biogaz poate fi mai mică decât cea a instalațiilor fotovoltaice sau eoliene.

Printre alte motive, pentru că exploatarea lui necesită mai multă dedicare, precum obținerea și manipularea materiei prime.

De asemenea, trebuie avut în vedere faptul că atât metanul, cât și dioxidul de carbon, cele două componente principale ale biogazului, sunt gaze poluante.

Adevărata sa valoare constă în contribuția sa la decarbonizarea energiei și a societății.

Utilizarea energiei generate are două scopuri, înlocuirea consumului de combustibili fosili și contribuția la recuperarea investițiilor, dar nu este un obiectiv în sine concentrat pe producția de energie”.

„Când vine vorba de instalații mici, evident că idealul va fi autoconsumarea energiei generate, iar când vine vorba de instalații mai mari, folosirea rețelelor de energie electrică sau de gaze pentru utilizarea acesteia”, care insistă să respecte toate „externalitatile pozitive” de biogaz, inclusiv biofertilizatori și crearea de locuri de muncă în zonele rurale.

Platforma de gestionare a consimțământului de către Real Cookie Banner