Skip to content
E.R.

Ce este biomasa?

centrala pe biomasa
biomasa dex

Cunoscută și sub denumirea de bioenergie, este energia obținută din materia organică constitutivă a ființelor vii, excrementele acestora și resturile lor nevii.

Biomasa este o formă de energie regenerabilă care se obține din materie organică vie sau moartă recent. Biomasa poate fi folosită ca sursă de energie atât pentru încălzirea clădirilor, cât și pentru generarea de energie electrică.

Câteva exemple de biomasă:

Lemn: Lemnul este una dintre cele mai comune surse de biomasă și poate fi folosit pentru încălzirea clădirilor, precum și pentru a genera energie electrică.

Reziduuri agricole: Reziduurile agricole, cum ar fi paiele și frunzele, pot fi folosite ca biomasă.

Reziduuri forestiere: Reziduurile forestiere, cum ar fi ramurile și frunzele, pot fi folosite și ca biomasă.

Deșeurile alimentare: deșeurile alimentare, cum ar fi cojile de fructe și legume, pot fi folosite ca biomasă.

Deșeuri industriale: deșeurile industriale, cum ar fi celuloza de lemn și bagasa de trestie de zahăr, pot fi folosite ca biomasă.

Biomasa este considerată o sursă de energie regenerabilă deoarece poate fi cultivată în mod durabil și este reînnoită în mod constant.

Cu toate acestea, producerea și arderea acestuia pot avea efecte asupra mediului, cum ar fi emisia de gaze cu efect de seră și degradarea solului.

Prin urmare, este important să ne asigurăm că este utilizat în mod durabil și că impactul său asupra mediului este minimizat.

Energia din biomasă: avantaje și dezavantaje ca sursă de energie

Formarea biomasei are loc din energia solară, care este realizată prin procesul numit fotosinteză.

Prin fotosinteză, plantele care conțin clorofilă transformă dioxidul de carbon (CO2) și apa din produse minerale fără valoare energetică, în materiale organice cu conținut ridicat de energie și care la rândul lor servesc drept hrană pentru alte ființe vii.

Prin acest proces, energia solară este stocată sub formă de biomasă.

Energia stocata in procesul fotosintetic poate fi ulterior transformata in energie termica si electrica sau ca combustibili de origine vegetala.

Din punct de vedere al consumului de energie, biomasa se caracterizează prin faptul că are un conținut scăzut de carbon, un conținut ridicat de oxigen și compuși volatili.

Din punct de vedere al mediului, utilizarea biomasei pentru energie nu contribuie la creșterea gazelor cu efect de seră, întrucât bilanțul global al emisiilor de CO2 în atmosferă este neutru.

energie din biomasa

Dimpotrivă, în combustibilii fosili, carbonul care este eliberat în atmosferă este cel care a fost fixat pe Pământ de milioane de ani.

Tipuri de biomasă

Înțelegem biomasa ca întreaga materie organică care poate fi folosită ca sursă de energie. Acesta poate fi animal sau vegetal și poate fi obținut în mod natural sau prin transformări în plante de biomasă.

Putem diferenția trei tipuri de biomasă:

  • Biomasă naturală. Ceea ce se întâmplă în natură fără intervenția omului.
  • Biomasă reziduală. Toate deșeurile organice din activitățile umane, cum ar fi deșeurile solide urbane.
  • Biomasă produsă. Este din culturi energetice, câmpuri al căror scop este să profite de producție pentru a crea energie.

Energia din biomasă nu poate fi considerată o sursă de energie complet curată și durabilă, deoarece emite gaze în atmosferă. De aceea dorim să cunoști toate avantajele și dezavantajele acestuia.

Avantajele biomasei ca sursă de energie

Dintre principalele avantaje sau beneficii ale biomasei ca sursă de energie se remarcă următoarele:

  • Pret economic. În comparație cu petrolul sau cărbunele, biomasa poate fi considerată cea mai economică. Costul acestuia poate fi o treime din ceea ce costă alte materii prime.
  • Mai puțină dependență de combustibilii fosili. Experții sunt clari: biomasa ajută la reducerea dependenței de combustibilii fosili, dintre care majoritatea sunt scumpi de extras (cum ar fi cărbunele) și mai poluanți. Această sursă de energie are un mare potențial în Europa, deoarece există cantități mari de deșeuri care pot fi utilizate.
centrala biomasa
  • Puțin poluanta. Este o sursă care abia poluează mediul, motiv pentru care ajută la îmbunătățirea calității aerului și la reducerea efectelor schimbărilor climatice. Deși dioxid de carbon (CO2) este emis în atmosferă, nivelurile de emisie sunt minime.
  • Sursă de energie regenerabilă și foarte abundentă. În întreaga lume există o cantitate mare de lemn, deșeuri sau deșeuri organice. Prin urmare, această sursă de energie este regenerabilă, completând un ciclu care nu poluează solurile și nu distruge deșeurile de tot felul.
  • Creați locuri de muncă în zonele rurale. La sate ajută la menținerea populației, deoarece creează locuri de muncă, generând tot felul de activități. Tocmai în aceste zone rurale există mai multe deșeuri, fie din lemn, fie din miriște (pădure) precum deșeurile agricole și animale (ferme).
  • Curățarea munților. Biomasa permite curățarea pădurilor, evitându-se astfel degradarea și incendiile forestiere.
  • Randament foarte mare. Unele companii au încă îndoieli cu privire la această sursă de energie, deoarece se tem pentru randamentul de biomasă. În ultimii ani, inovațiile introduse, unele tehnologice, au sporit fiabilitatea biomasei.

Dezavantajele utilizării biomasei

Dintre toate dezavantajele, trei se remarcă:

  • Se generează cenușă. Dacă pariezi pe biomasă, trebuie menționat că arderea deșeurilor generează cenușă, lucru care crește costurile operaționale. In plus, masurile de siguranta in incinerare trebuie sa fie ridicate, atat datorita temperaturii cat si a emisiilor de gaze.
energia obtinuta prin biomasa
  • Este necesară o zonă de depozitare. Spațiul ocupat de biomasă este mare. Nu doar din cauza volumului cazanului, ci și din cauza deșeurilor care trebuie folosite pentru a genera energie. Multe organizații trebuie să aloce un singur spațiu pentru deșeuri și, pe de altă parte, pentru cazan.
  • Întreținere specifică. Nefiind atât de răspândite, întreținerea acestor cazane este unică, necesitând firme specifice care sunt specializate în menținerea în bune condiții a instalațiilor de biomasă.

Energia din biomasă este din ce în ce mai răspândită în Europa, deși nu a atins încă o cotă de piață semnificativă.

Miza pe această sursă de energie presupune să te poți bucura de o serie de beneficii, dar și de dezavantaje care trebuie cunoscute înainte de a paria pe biomasă.

Platforma de gestionare a consimțământului de către Real Cookie Banner