Skip to content
E.R.

Îngrășământ ecologic: ce este și de câte tipuri există

îngrășământ ecologic
Ce este îngrășământul organic sau ecologic

Agricultura ecologică implică diferite materiale și proceduri care respectă mediul înconjurător.

Una dintre ele este utilizarea îngrășământului ecologic, o substanță bogată în nutrienți care favorizează creșterea sănătoasă a culturilor.

Dacă sunteți interesat să știți ce este îngrășământul ecologic și care sunt tipurile acestuia, în următoarele rânduri vă vom spune totul.

Ce este îngrășământul ecologic?

Îngrășământul organic sau ecologic este un material care este folosit pentru îmbunătățirea calității solului și, prin urmare, a culturilor care sunt plantate acolo. Acest material poate fi de origine animală, vegetală sau mixtă.

Beneficiile îngrășămintelor ecologice

După cum am anunțat anterior, îngrășământul ecologic contribuie cu nutrienți, microorganisme și alte materii organice la compoziția solului în care sunt plantate culturile.

Cu toate acestea, acesta nu este singurul beneficiu al îngrășămintelor „eco”, de asemenea:

  • Prelungesc fertilizarea solului.
  • Ele mențin viața microbiană a solului.
  • Ele ajută solul să absoarbă mult mai repede apa.
  • Pentru fiecare tip de livadă există îngrășăminte ecologice specifice.
  • Ele favorizează nutriția tuturor tipurilor de sol, chiar și a celor care sunt sărace în îngrășăminte.
  • Sunt lipsite de substanțe chimice care pot afecta negativ solul sau culturile care sunt plantate acolo.
ingrasemant ecologic

Tipuri de îngrășăminte utilizate în agricultura ecologică

In acest tip de agricultura se folosesc anumite ingrasaminte care favorizeaza cresterea sanatoasa a culturilor si, in acelasi timp, sporesc nutrientii solului. Cele mai utilizate tipuri de îngrășăminte ecologice sunt:

Gunoi

Gunoiul de grajd este unul dintre îngrășămintele ecologice de origine animală care a fost folosit cel mai mult în agricultură de mulți ani.

După cum vă puteți imagina bine, acest tip de îngrășământ este extras din descompunerea excrementelor animale, mai exact există anumite animale ale căror excremente sunt foarte folosite pentru livezi și culturi, acestea sunt: ​​oi, capre, cai și iepuri.

La fel, gunoiul de grajd are un nivel nutritiv ridicat, motiv pentru care este ingrasamantul ecologic pentru capsuni prin excelenta, acestea fiind plantatiile care obtin cele mai multe beneficii prin folosirea lui.

Humus de râme

Viermii sunt responsabili de descompunerea deșeurilor organice care devin un îngrășământ ecologic de mare valoare: humusul de râme.

Importanta sa se datoreaza faptului ca ofera un pH neutru si are un continut ridicat de bacterii, aspect care favorizeaza proprietatile solului.

rame pentru ingrasemantul organic

La fel, acest tip de îngrășământ „eco” este utilizat pe scară largă în livezi și plantații mai mari.

Compost

Deșeurile organice, animale și vegetale sunt capabile să ne ofere mari beneficii, în materie de materie organică.

În acest caz, compostul este cel mai folosit îngrășământ ecologic în grădinile urbane, deoarece poate fi preparat în confortul casei noastre.

Daca vorbim de beneficii, acest tip de ingrasamant ecologic este ideal pentru optimizarea structurii solului si, in plus, ajuta apa sa patrunda corect in zonele necesare.

Cenușa

Da, deși poate părea surprinzător, cenușa este un alt tip de îngrășământ ecologic care există. Cu toate acestea, numai cenușa din lemn curat (adică nevopsit) este utilă.

În acest caz, îngrășământul ecologic din cenușă ajută la prevenirea dăunătorilor în culturile de livadă, deoarece acestea au un nivel ridicat de calciu, potasiu și magneziu.

De asemenea, acest îngrășământ este ideal pentru solurile cu pH acid, deoarece oferă un efect alcalin.

Îngrășăminte lichide

Daca vorbim despre compozitia ingrasamintelor, este important sa le mentionam pe cele lichide, pe care le gasesti in marea majoritate a magazinelor de gradina.

Îngrășămintele organice a căror compoziție este lichidă acționează rapid asupra solului și, în funcție de tipul ales, pot (sau nu) să ofere acțiuni insecticide și fungicide.

Acesta este tipul de îngrășământ ecologic pentru migdal pe care îl recomandă de obicei experții. Cu toate acestea, înainte de a alege unul în magazinul pe care îl vizitați, nu uitați să discutați cu un expert.

Îngrășăminte granulate

Îngrășământul organic granulat este un alt tip de îngrășământ care variază în funcție de compoziția sa.

În acest caz, experții îl recomandă datorită gamei largi de opțiuni care există, evidențiind-o pe cele cu acțiune rapidă, controlată sau lentă.

Daca esti in cautarea de ingrasaminte ecologice pentru cereale, fara indoiala, optiunea ta ar trebui sa fie cele granulate.

Fermierii recomandă aceste îngrășăminte pentru a îmbunătăți culturile de cereale datorită formulei lor nutriționale.

cereale
Câmp galben de grâu și cer albastru

Acum că știți ce tipuri de îngrășăminte sunt folosite în agricultura ecologică, sunteți gata să selectați cel mai bun îngrășământ organic de grădină?

Căutați-l în magazinul dvs. preferat și amintiți-vă să luați acasă opțiunea care se potrivește cel mai bine tipului de cultură pe care îl aveți în casă.

Platforma de gestionare a consimțământului de către Real Cookie Banner