Ce este conservarea mediului?
Conservarea mediului, conservarea mediului sau protecția mediului, se referă la diferitele modalități care există pentru a reglementa, minimiza sau preveni daunele pe care activitățile de natură industrială, agricolă, urbană, comercială sau de altă natură le provoacă ecosistemelor naturale și, în principal, floră și faună.
Conservarea mediului este obiectivul primordial al conservaționismului, o mișcare socială de apărare a politicilor și legilor ecologice, iar valorile sale sunt biodiversitatea, echilibrul biotic, armonia peisajului, printre altele.
Această poziție, însă, nu este identică cu cea a ecologistilor și nici nu trebuie confundată cu ea.
Aceştia din urmă pledează pentru neexploatarea resurselor naturii, în timp ce conservaţioniştii cer o exploatare responsabilă şi durabilă din punct de vedere al mediului.
Conservarea mediului înconjurător este produsul unor motive de diferite tipuri, cum ar fi:
Motive științifice.
Păstrarea biodiversității genetice este cheia pentru susținerea vieții pe pământ, pe lângă faptul că daunele ecologice ireparabile au de obicei repercusiuni chimice și biologice imprevizibile, care pot amenința sănătatea umană.
Motive economice.
Exploatarea durabilă, care permite refacerea resurselor naturale și nu distruge habitatul în care se găsesc, devine mai profitabilă pe termen lung, deoarece acestea durează mult mai mult decât dacă sunt pur și simplu jefuite și epuizate într-un timp scurt.
Motive culturale.
Multe teritorii exploatabile presupun o valoare culturală importantă pentru diverse populații, care le consideră locuri de pelerinaj sau contact mistic, atunci când nu doar fac parte din atracția tradițională și turistică a țărilor lor.
Motive etice.
Având în vedere motivele anterioare, statul are obligația etică de a proteja binele comun al locuitorilor săi și, împreună cu celelalte state, al speciei. Pentru a face acest lucru, trebuie să păstrați mediul înconjurător.
Motive sociale.
Exploatarea nediscriminată și adesea ilegală a resurselor tinde să aibă un impact negativ asupra celor mai slabe societăți, provocând muncă prost plătită, sărăcie, mizerie, boli etc.
Motive juridice.
Există o legislație internațională care apără mediul și a cărei ascultare este considerată un mandat al națiunilor.
Conservarea mediului este unul dintre lucrurile pe care le învățăm în primii ani de viață.
Cu toate acestea, menținerea acestei preocupări și grija pentru mediul care ne înconjoară este esențială pentru a fi cetățeni responsabili în orice etapă a vieții noastre.
Astăzi veți cunoaște câteva sfaturi pentru conservarea mediului.
Importanța conservării mediului
Apărarea mediului este cheia în lumea industrială care a inaugurat secolul al XX-lea, deoarece constituie una dintre puținele frâne ale ambiției economice ale ființelor umane și ale dorinței lor de a transforma și comercializa materiile prime, ceea ce duce de obicei la consecințe nefaste pentru alte forme de viață. , când nu pentru ființa umană însuși.
Epidemiile, catastrofele climatice, disparițiile, epuizarea resurselor și multe altele sunt consecințele unei politici industriale iresponsabile, care în cele din urmă revine ființei umane ca un bumerang.
Tipuri de conservare a mediului
Conservarea mediului se bazează pe trei axe fundamentale de acțiune:
- Organizarea spațiului. Pentru ca exploatarea să se producă în termeni controlabili și să contemple diverse opțiuni de acces la resurse, pentru a le alege pe cea mai potrivită.
- Protecția patrimoniului. Fiecare țară are o moștenire istorică, naturală și culturală care face parte din identitatea sa și din însăși existența ei, care trebuie protejată de mâinile prădătoare.
- Garantați baza de producție. Prevenirea epuizării sau deturnării resurselor naturale neregenerabile, precum petrolul, care are o valoare industrială foarte mare, dar riscuri enorme de mediu în timpul extracției și transportului acestuia, astfel încât activitatea economică să poată fi susținută.
Exemple de măsuri de conservare
Câteva măsuri importante pentru conservarea mediului sunt:
Promovarea educației pentru mediu.
Educați populația astfel încât să consume și să lucreze într-o manieră eco-responsabilă, alegând bine ce produse să folosească, cum să-și arunce deșeurile și cum să minimizeze daunele pe care modul lor de viață le provoacă mediului.
Încurajează economiile.
Resursele naturale precum apa, electricitatea (a cărei generare consumă materii prime) sau alimentele trebuie gestionate în mod responsabil, atât de către populație, cât și de lumea afacerilor, amintindu-ne că resursele sunt limitate, iar nevoile sunt infinite.
Legile mediului.
Pedepsirea celor care dăunează mediului trebuie să fie exemplară, fie că este vorba despre o firmă care aruncă deșeuri toxice într-un lac, o locuință care generează exces de gunoi nereciclabil sau un proprietar de mașină care nu respectă o reglementare minimă de mediu.
Utilizarea energiilor alternative.
Înlocuirea combustibililor fosili și a altor metode tradiționale de activitate industrială cu altele mai prietenoase cu mediul va fi întotdeauna o idee bună în viitor.
Sfaturi pentru conservarea mediului înconjurător
Acasă, pe plajă, la munte … De oriunde am fi trebuie să avem grijă de mediu. Din acest motiv, vă împărtășim câteva sfaturi pe care ar trebui să le aplicați în fiecare zi, indiferent dacă sunteți sau nu acasă:
Cum sa ajutam la conservarea mediului înconjurător în casa
După cum am menționat anterior, conservarea mediului este unul dintre lucrurile pe care le învățăm din copilărie. Este esențial ca din casele noastre să insuflăm valori și acțiuni pentru a avea grijă de mediul în care participă toți membrii casei. Dacă vă întrebați cum puteți promova îngrijirea și conservarea mediului în casa dvs., aruncați o privire:
Deconectați aparatele neutilizate și economisiți energie
Economisirea energiei ajută la conservarea mediului. Din acest motiv, vă recomandăm să opriți luminile din încăperile în care nu există nimeni, să deconectați orice aparat pe care nu îl utilizați și să profitați la maximum de lumina naturală în timpul zilei.
Acestea sunt doar câteva sfaturi pentru a economisi energie, care vă vor ajuta, de asemenea, să economisiți bani la factura de energie electrică.
Plantarea de copaci
Ai o grădină? Profitați la maximum de el plantând copaci în el. Prin intermediul lor veți colabora cu natura și, în plus, veți decora perfect această zonă a casei dvs. unde vă puteți bucura de un timp plăcut de odihnă în fiecare după-amiază.
Reciclați și refolosiți
Reciclarea și refolosirea sunt mai mult decât câteva termeni ecologici. Prin reciclare veți colabora cu tratarea deșeurilor și, în cazul reutilizării, veți oferi o a doua viață utilă nenumăratelor obiecte sau materiale care ar putea ajunge la coșul de gunoi.
Economisi apă
Când faceți duș, vă spălați dinții sau spălați vasele, este esențial să aveți comportamente care favorizează economisirea apei. De asemenea, nu uitați să insuflați aceste comportamente în cele mai mici din casă, împreună putem ajuta Planeta! J
Folosiți produse ecologice de curățare
Produsele de curățare pe care le folosim acasă sunt de obicei formulate cu substanțe chimice abrazive care, pe lângă faptul că ne afectează sănătatea, provoacă consecințe grave asupra mediului (cum ar fi poluarea apei).
Din acest motiv, se recomandă ca înainte de a cumpăra un produs de curățare să vă asigurați că este ecologic sau, în schimb, să fiți încurajați să vă creați propriile produse acasă.
Sa protejati mediul înconjurător in supermarket-uri
În aceste spații putem fi și ecologici prin următoarele recomandări:
Cumpărați fructe și legume organice
Acest tip de mâncare se remarcă nu numai prin valoarea sa nutrițională, ci și pentru că este cultivată și îngrijită prin practici care nu afectează negativ mediul.
Așadar, data viitoare când vizitați supermarketul, asigurați-vă că aruncați o privire în holul „eco”.
Nu folosiți pungi de plastic
Pungile de plastic sunt una dintre principalele cauze ale poluării cu plastic. În schimb, vă recomandăm să folosiți pungi de pânză care, pe lângă grija pentru mediu, sunt un accesoriu drăguț pe care ar trebui să îl duceți la supermarket la fiecare dintre vizitele dvs.
Cumpărați produse ambalate în sticlă
Astăzi există multe produse pe care le putem cumpăra, ambalate în plastic. Dacă vrem cu adevărat să ne îngrijorăm cu privire la conservarea mediului, cel mai bine este să optăm pentru cele care sunt ambalate în sticlă. În plus, atunci când conținutul lor este epuizat, îi putem refolosi acasă. Este un win-to-win! 😉
Deplasați-vă cu mijloacele de transport în comun
Dacă supermarketul pe care îl vizitați de obicei nu este aproape de casa dvs., vă recomandăm să folosiți transportul public pentru a ajunge acolo.
De asemenea, în funcție de cantitatea de produse pe care trebuie să le cumpărați, puteți alege să folosiți biciclete (sau biciclete electrice) sau scutere electrice, acestea fiind o opțiune rapidă care va aduce beneficii Planetei.
Cum sa protejezi mediul înconjurător la scoala
În centrele de învățământ există, de asemenea, diferite modalități de a promova conștientizarea mediului la cei mici:
Folosiți alternative de mobilitate durabilă
După cum am menționat anterior, este recomandabil să evitați utilizarea mașinilor cu combustibil pentru a merge la supermarket sau, în acest caz, la școală. În funcție de cât de departe este școala copiilor dvs., puteți folosi biciclete, mijloace de transport în comun sau picioarele voastre!
Faceți activități care promovează conservarea mediului
Primirea de discuții, organizarea de evenimente ecologice, grădinăritul sau realizarea de meșteșuguri cu materiale reciclate sunt doar câteva dintre activitățile de mediu care promovează respectul și conservarea mediului în școli.
Folosiți rechizite reciclate sau ecologice
An de an, copiii folosesc nenumărate pixuri, caiete, creioane și multe altele, ceea ce implică costuri pentru părinți și consecințe pentru mediu.
Pentru a contracara această situație, este important să se utilizeze rechizite școlare care au sigilii sau certificate de durabilitate, cu care ne asigurăm că producția și fabricarea lor nu au avut un impact negativ asupra mediului.
Protejarea mediului înconjurător la locul de munca și în birou
Astăzi toate companiile trebuie să aibă și să îndeplinească obiectivele de durabilitate. Acest lucru este posibil prin crearea și promovarea unor bune practici eficiente și rentabile pentru a fi mai durabile în birouri, cum ar fi cele pe care le împărtășim mai jos:
Promovează tele lucrarea
În prezent, există multe companii care lucrează prin această modalitate. Cu toate acestea, există încă un număr semnificativ de lucrători care trebuie să participe zilnic la birouri.
Ca parte a practicilor de conservare a mediului care există pentru spațiile de lucru, este necesar să promovăm tele lucrarea pentru a avea grijă de mediul care ne înconjoară și, în plus, pentru a permite lucrătorilor noștri să se bucure de beneficiile telelucrului.
Economisiți energie electrică și apă
Utilizarea raționalizată a acestor servicii este esențială pentru a promova conservarea mediului în spațiul nostru de lucru.
În cazul energiei electrice, trebuie să recomandăm echipei noastre de lucru să deconecteze dispozitivele pe care nu le folosesc și, înainte de a pleca acasă, să deconecteze echipamentul de la curentul electric.
În ceea ce privește apa, nu trebuie să lăsăm robinetele deschise și să ne asigurăm că, atunci când spălăm apa, nu lăsăm cisterna deschisă.
Nu tipăriți!
Deși mulți oameni încă folosesc hârtia pentru a lua notițe sau pentru a imprima orice tip de documente, această practică este zero benefică pentru mediu.
Din acest motiv, vă recomandăm să alegeți să trimiteți documente digital și, dacă acest lucru este imposibil, o altă opțiune este utilizarea hârtiei reciclate.
Folosiți metode alternative pentru a merge la serviciu
Mobilitatea durabilă ar trebui să fie, de asemenea, în opțiunile dvs. atunci când mergeți la serviciu. Mașinile electrice, bicicletele electrice sau scuterele electrice sunt doar o parte a alternativelor durabile pe care trebuie să le ajungeți la sediul muncii dvs. fiind ecologice.
Cum sa ajutam la protejarea mediului înconjurător în timpul vacantelor
În cele din urmă, dacă plecați în vacanță, este important să mențineți obiceiurile bune pe care le aplicați acasă pentru a avea grijă de mediu. Aici împărtășim câteva dintre ele:
Selecții hoteliere eficiente
Când căutați cazare, acordați-vă timp pentru a cerceta opțiunile care vă interesează cel mai mult. În această fază trebuie să vă asigurați că hotelul are caracteristici eficiente, prin măsurile sale de economisire a energiei, arhitectura durabilă și resursele umane.
Adunati gunoiul pe care îl generați
Dacă mergi la plajă, la munte sau oriunde! Nu uitați să colectați toate gunoaiele pe care le produceți, numai atunci puteți păstra munții și plajele curate, astfel încât mai mulți oameni să se bucure de o experiență la fel de plăcută ca a voastră.
Practicați un turism responsabil
În cele din urmă, toate bunele practici pe care le faceți acasă, la școală sau la locul de muncă nu ar trebui să rămână în acele locuri.
Luați-i în vacanță și deveniți un turist responsabil, păstrând o minte deschisă către cultura și obiceiurile locale, cumpărând suveniruri de meșteșuguri locale și, bineînțeles, aplicând fiecare dintre sfaturile pe care le-ați învățat astăzi.
După cum puteți vedea, prin aceste mici acțiuni putem face multe pentru planeta Pământ. Îndrăznești să aplici aceste sfaturi pentru conservarea mediului?