Skip to content
E.R.

Ferma Ecologica

ferma bio
agricultura ecologica

Agricultura este o activitate economică în care pe solurile fertile sunt plantate culturi variate.

Deși în mod normal auzim acest termen, adevărul este că există diferite tipuri de agricultură, una dintre ele fiind agricultura ecologică, despre care vom vorbi în articolul de astăzi.

Ce este agricultura ecologică?


Acest tip de agricultură respectă ciclurile de viață ale sistemelor naturale cu culturi ecologice și diverse practici de agricultură ecologică. În acest fel, după cum subliniază Comisia Europeană, agricultura ecologică ajută la conservarea biodiversității, bunăstării animalelor și la dezvoltarea comunităților rurale

produse bio

Acest tip de agricultura, cunoscuta si sub denumirea de agricultura organica sau biologica, este esentiala pentru ingrijirea mediului inconjurator si pentru imbunatatirea alimentatiei noastre.

Acest lucru se datorează faptului că culturile obținute din câmpurile cultivate din agricultura ecologică oferă hrană de calitate superioară, deoarece nu se folosesc elemente chimice.

Exemple de agricultură ecologică

Obținerea alimentelor bogate în nutrienți și fără agenți chimici nu este singurul scop al agriculturii ecologice.

Iată câteva exemple care ne permit să vorbim despre acest tip de agricultură atât de importantă pentru conservarea naturii:

Rotația culturilor.

Selecția de specii de plante și animale rezistente la boli și adaptate condițiilor locale.

  • Utilizarea limitată a pesticidelor și a îngrășămintelor sintetice.
  • Interzicerea folosirii organismelor modificate genetic (transgenice).
  • Utilizarea resurselor la fața locului.
  • Utilizarea gunoiului de grajd sau a altor materii organice pentru fertilizare.


După cum puteți vedea, agricultura ecologică este strâns legată de căutarea constantă a echilibrului ecologic, evitând utilizarea agenților externi care pot altera creșterea naturală a speciilor și, la rândul lor, pot afecta solul.

Care sunt beneficiile sale?

Deși principalul avantaj al agriculturii ecologice este clar (angajamentul său față de mediu), acest tip de activitate economică are diferite beneficii care nu numai că afectează pozitiv natura, ci și lucrătorii

legume bio
produse obtinute bio

Se urmărește îmbunătățirea condițiilor de viață ale fermierilor și fermierilor.
Obiectivul său este realizarea sustenabilității integrale a sistemului de producție agricolă la nivel social, ecologic și economic.
Atractia acestor alimente de înaltă calitate, împreună cu dorința de a contribui activ la protecția mediului, îngrijirea animalelor și dezvoltarea zonelor rurale, înseamnă că alimentele ecologice sunt din ce în ce mai consumate în toată lumea.

Agricultura ecologică în lume

Deși agricultura ecologică există de mulți ani, este adevărat că astăzi este o temă comună.

Țări precum Franta, Italia, Spania sau Mexic sunt deja angajate în acest tip de agricultură care caută sustenabilitatea în toate privințele.

Agricultura ecologică în România

Agricultura ecologică în România este reglementată de Regulamentul (CE) 834/2007, Consiliul privind producția și etichetarea produselor ecologice și prin care se abrogă Regulamentul (CEE) 2092/91.

La rândul său, Uniunea Europeană (UE) include definiția producției ecologice, sigla și sistemul său de etichetare în Regulamentul Consiliului privind producția ecologică și etichetarea produselor ecologice.

Potrivit regulamentului menționat, produsele generate de agricultura ecologică trebuie să fie corect etichetate, astfel încât consumatorul să știe să le deosebească de restul articolelor disponibile.

În 2010, UE a inclus un nou logo ecologic pentru a asigura protecția consumatorilor și standarde comune pentru o identificare ușoară.

produse din legume bio

Agricultura ecologică din România a devenit o formă de inserție socială și de muncă, în care locuitorii colaborează activ la îmbunătățirea culturilor, urmând liniile directoare ale acestei activități economice.

America Latină este, de asemenea, dedicată agriculturii ecologice

Continentul european nu este singurul care s-a arătat interesat de acest tip de agricultură. Unele țări din America Latină au văzut, de asemenea, oportunități mari în ea.

Este cazul în Mexic, unde a fost creată o rețea de agricultură ecologică, în special în orașul Guadalajara. Află toate detaliile în următorul videoclip!

Documentare despre agricultura ecologică

Dacă acest tip de agricultură vă atrage atenția și, în cele din urmă, doriți să aflați mai multe despre el.

O modalitate excelentă de a obține informații aferente este printr-un documentar despre agricultura ecologică.

În prezent puteți găsi nenumărate materiale audiovizuale care culeg avantajele acestui tip de agricultură în câteva minute.

camp cu salata bio

Pe Internet veți găsi documentare de acest tip care vă vor oferi date relevante și vă vor permite să înțelegeți cum agricultură ecologică aduce beneficii culturilor dumneavoastră și mediului.

Secretele naturii”, „Principiile agriculturii ecologice”, „Șeptelul ecologic” sunt doar câteva dintre conținuturile agriculturii ecologice documentare de care te poți bucura.🙂

Consent Management Platform by Real Cookie Banner