Skip to content
E.R.

Energia eoliană sau energia eolica

dezavantaje energia eoliana
care sunt avantajele energiei eoliene

Energia eoliană este o sursă de energie regenerabilă care folosește puterea vântului pentru a genera energie electrică.

Cum se obține Energia eoliană?

Principalele mijloace de obținere sunt turbinele eoliene, „mori de vânt” de dimensiuni variabile care transformă energia cinetică a vântului în energie mecanică cu paletele lor. Energia eoliană poate fi obținută prin instalarea de turbine eoliene atât pe uscat, cât și pe fundul mării.

Aruncă o privire pe paginile noastre și vei putea afla despre energia eoliană, avantajele și dezavantajele acesteia, cum funcționează turbinele eoliene și noutăți și curiozități despre lumea energiei eoliene.

Ce este energia eoliană?

Energia eoliană este cea care folosește forța vântului pentru a genera energie electrică. Pentru aceasta se folosesc turbine eoliene care misca o turbina si reusesc sa transforme energia cinetica a vantului in energie mecanica.

Cantitatea de energie care poate fi obținută este o funcție de dimensiunea „morii”. Cu cât lamele sunt mai lungi, cu atât se obține mai multă putere și, prin urmare, mai multă energie.

Dimensiunea acestor mori de vânt moderne variază de obicei, deoarece există unități care variază de la 400 W și un diametru de 3 metri.

Folosit pentru uz casnic in case, pana la turbinele eoliene comerciale instalate de companiile de electricitate care au o putere de 2,5 MW si 80 m. diametrul lamei.

Conditii de instalare a energiei eoliene

Pentru o bună performanță a turbinelor eoliene este necesară realizarea unui studiu preliminar al amplasamentului unde va fi amplasat, precum și îndeplinirea unei serii de cerințe.

ecologie si protectia mediului

Primul lucru de făcut este să măsurați vântul la diferite înălțimi și să verificați direcția și viteza acestuia. Acest prim pas, cunoscut sub numele de „roza vânturilor”, ar trebui să dureze cel puțin un an.

În acest fel, nu numai că se va putea ști care va fi cea mai bună poziție pentru amplasarea turbinelor eoliene, dar va servi și pentru a confirma că locația este potrivită pentru instalarea unui parc eolian.

Odată realizat studiul asupra vântului, va fi necesar să se țină cont de unele aspecte legate de mediu.

În acest sens, trebuie respectată păsările din jur, trebuie menținută distanța față de centrele urbane pentru a evita poluarea fonică de la parcuri eoliene, pe terenuri neamenajate trebuie instalate turbine eoliene, precum și interferența cu semnalele electromagnetice din mediu, precum semnalele. generate de turnuri de telefonie, radio sau televiziune.

O scurta istorie despre energia eoliană

Prima utilizare cunoscută a exploatării vântului datează din 3.000 î.Hr., când au început să fie folosite primele nave cu vele egiptene.

Câteva milenii mai târziu (secolul al VII-lea în Persia), ființa umană a început să folosească curgerea vântului pentru a îndeplini sarcini mecanice care necesitau un efort fizic mare.

În acest fel, au apărut primele mori de vânt care aveau funcția de a măcina cereale sau de a pompa apa din fântâni.

La sfârșitul secolului al XIX-lea, primele turbine eoliene au apărut pentru a genera electricitate. Charles F. Brush (1849-1929), fondatorul industriei electrice americane, a construit un gigant cu 144 de lame din lemn de cedru.

Timp de 20 de ani, această structură mare a încărcat bateriile din subsolul casei sale. Totodată, profesorul La Cour a început să efectueze primele experimente cu turbine eoliene.

protejarea mediului inconjurator

Abia după al Doilea Război Mondial, o companie daneză va începe să producă primele turbine cu curent alternativ.

Marele interes pentru această energie regenerabilă va veni odată cu prima criză a petrolului (1973). În anii 1980 va apărea boom-ul industrial și tehnologic pentru turbinele eoliene moderne.

În prezent, multe țări au energia eoliană ca sursă de energie primară în plină dezvoltare. China, India, America de Sud și SUA sunt țările care se remarcă ca viitori mari generatori de energie eoliană.

Energia eoliana avantaje si dezavantaje

Energia eoliana are numeroase avantaje, inclusiv:

  • Este o sursă de energie curată și regenerabilă, care nu produce emisii dăunătoare pentru mediu și nu consumă combustibili fosili.
  • Este o sursă de energie relativ ieftină, care devine din ce in ce mai ieftină pe măsură ce tehnologia se dezvoltă.
  • Este o sursă de energie disponibilă în mai multe locații, care poate fi utilizată pentru a genera electricitate la scară mică sau mare.

Cu toate acestea, există și dezavantaje ale energiei eoliene:

  • Energia eoliană este dependentă de vânt, care poate fi neprevizibil și poate varia în funcție de sezon și locație.
  • Parcurile eoliene pot afecta peisajul și pot avea un impact negativ asupra vieții sălbatice.
  • Instalarea și întreținerea turbinei eoliene poate fi costisitoare.

Platforma de gestionare a consimțământului de către Real Cookie Banner