Skip to content
E.R.

Energia Electrică – soluția perfectă pentru o producție durabilă de energie

energia electrica
cum se obtine energia electrica
energie electrica

Energia electrică este o sursă de energie regenerabilă care se obține prin mișcarea sarcinilor electrice (electroni) care apare în interiorul materialelor conductoare (de exemplu, cabluri metalice precum cuprul).

Cum se obtine energia electrica?

Originea energiei electrice este în centralele de generare, determinată de sursa de energie utilizată.

Astfel, o energie electrică poate fi obținută din centrale solare, eoliene, hidroelectrice, termice, nucleare și prin biomasă sau arderea compușilor naturali drept combustibil.

Descoperiți avantajele și dezavantajele energiei electrice, precum și diferite știri, proiecte și curiozități.

Ce este energia electrică?

Energia electrică este cea care este generată din mișcarea electronilor, atât pozitivi, cât și negativi, în interiorul anumitor materiale.

Aceste materiale trebuie să fie conductoare, astfel încât procedura să poată fi efectuată corect, un exemplu în acest sens sunt cablurile de cupru.

Călătoria energiei prin materialele conductoare dă naștere la ceea ce cunoaștem ca curent electric, adică electricitate, fenomenul care face parte din viața noastră și este chiar prezent în natură.

Dacă ești interesat să cunoști originea energiei electrice, principalele caracteristici, beneficii și dezavantaje ale acesteia, ai ajuns la locul potrivit!

În această secțiune a blogului nostru veți găsi tot ce trebuie să știți despre energia pe care o folosim cel mai mult în ziua noastră.

Istoria energiei electrice

Pentru ca astăzi să ne putem bucura de spații iluminate și de aparate sau dispozitive electrice funcționale, istoria energiei electrice a fost consemnată încă de dinaintea lui Hristos.

Cu toate acestea, abia în secolele al XVIII-lea și al XIX-lea au început să se facă primele invenții.

Aceste invenții au fost realizate de diferite personaje despre care cu siguranță ați citit, precum Alessandro Volta, Charles-Agustin de Coulomb sau André-Marie Ampère.

Secolul al XVIII-lea a fost cheie la nivel social și științific, deoarece în acest moment au început să fie studiate beneficiile acestui tip de energie.

În secolul al XIX-lea, electricitatea ajungea în case, precum și la unele aparate care funcționează cu ea, precum radioul sau telefonul.

Electricitatea ca energie regenerabilă

Energia electrică este unul dintre tipurile de energii regenerabile care, de fapt, se găsesc liber în natură. Un exemplu în acest sens sunt furtunile electrice, fenomene meteorologice care generează descărcări electrice.

Alte tipuri de energie regenerabilă, precum energia eoliană sau hidroelectrică, sunt exploatate tocmai pentru a genera energie electrică, astfel vedem încă o dată importanța energiei electrice în chestiuni regenerabile.

Dacă energiile regenerabile vor fi folosite din ce în ce mai mult, vom putea să avem grijă de planeta Pământ și să oferim servicii de bază milioanelor de oameni, prin acest tip de energie curată.

Fără îndoială, este un angajament pe care trebuie să îl aibă organizațiile și instituțiile competente ale fiecărei națiuni, mai ales dacă doresc să atingă obiectivele de sustenabilitate.

Avantajele energiei electrice

Sosirea energiei electrice a adus cu sine un număr important de beneficii pe care le împărtășim mai jos:

Dezvoltare tehnologică și științifică

Electricitatea a fost motorul multor progrese tehnologice și științifice care au avut loc încă din secolele trecute. De fapt, majoritatea acestor invenții sunt încă în uz astăzi, așa că au devenit aspecte indispensabile ale vieții noastre.

Nașterea presei și a mijloacelor de comunicare

Nașterea principalelor mijloace de comunicare își datorează originea și energiei electrice, cu care s-au putut realiza toate componentele care alcătuiesc astăzi echipamentele necesare transmiterii programelor noastre de televiziune și radio preferate.

La fel, datorită energiei electrice avem astăzi aceste dispozitive acasă, pe care le folosim în timpul divertismentului.

Sosirea luminii artificiale

Datorită energiei electrice avem astăzi becuri și lămpi funcționale în casele noastre, birourile, școlile și iluminatul public în general. Fără îndoială, acesta este unul dintre principalele avantaje ale electricității de care ne bucurăm în viața de zi cu zi.

Transport usor

Spre deosebire de alte tipuri de energie regenerabilă, energia electrică poate fi transportată cu ușurință prin cabluri electrice. În plus, aceste cabluri pot fi atât de lungi cât se dorește, motiv pentru care este posibilă furnizarea de energie electrică a mii de oameni din diferite regiuni.

Cost scăzut

În funcție de țara în care locuiești, a avea serviciul de energie electrică poate fi un cost redus, astfel încât accesibilitatea acestuia este unul dintre principalele sale puncte forte.

Dezavantajele energiei electrice

Energia electrică, precum și alte tipuri de energie, au, de asemenea, dezavantaje care pot fi dăunătoare chiar și vieții umane:

În timpul furnizării energiei electrice pot fi generate defecțiuni, precum întreruperi de curent; care afectează un număr semnificativ de oameni dintr-o regiune dată.
Electricitatea poate genera șocuri electrice și, la contactul uman, este capabilă să provoace arsuri sau chiar consecințe mai grave, cum ar fi moartea.
Producția sa este costisitoare. Deși consumul acestuia poate fi economic (în funcție de zona în care te afli), generarea de energie electrică presupune investiții mari.

Desi energia electrica prezinta aceste dezavantaje, si poate cauza pericole, este una dintre cele mai utilizate si exploatate energii in prezent, datorita importantei pe care o are pentru toate sectoarele.

Întrebări frecvente despre energia electrică

Ce este energia electrică și cum este produsă?

Energia electrică este forma de energie rezultată din mișcarea electronilor într-un circuit electric. Aceasta poate fi produsă prin diverse metode, precum folosirea combustibililor fosili în centrale electrice, energia nucleară, energia hidroelectrică, energia eoliană și energia solară.

Care sunt sursele principale de energie electrică?

Sursele principale de energie electrică includ cărbunele, petrolul, gazele naturale, hidroenergia, energia nucleară, energia eoliană, energia solară și biomasa.

Cum poate fi măsurată și facturat consumul de energie electrică?

Consumul de energie electrică este măsurat în kilowați-oră (kWh) cu ajutorul contoarelor electrice. Facturarea consumului de energie electrică se realizează pe baza acestor măsurători și a tarifelor stabilite de furnizorul de energie electrică.

Care sunt avantajele și dezavantajele utilizării energiei electrice în comparație cu alte surse de energie?

Avantajele energiei electrice includ eficiența în utilizare, ușurința în transport și utilizare, precum și posibilitatea de a fi produsă din surse regenerabile. Dezavantajele includ dependența de sursele de combustibili fosili și riscul poluării mediului înconjurător.

Ce măsuri pot fi luate pentru a reduce consumul de energie electrică și a economisi costuri?

Pentru a reduce consumul de energie electrică și a economisi costuri, se pot lua măsuri precum utilizarea unor echipamente mai eficiente din punct de vedere energetic, izolarea termică a clădirilor, utilizarea luminilor LED, optimizarea utilizării aparatelor electrocasnice și implementarea unor sisteme de management al energiei.

Platforma de gestionare a consimțământului de către Real Cookie Banner