Skip to content
E.R.

Energia geotermala avantaje si dezavantaje

surse de energie alternativa
Energie Alternativa

Ce este energia geotermal─â?

Energia geotermal─â este o form─â de energie ob╚Ťinut─â prin exploatarea c─âldurii naturale a P─âm├óntului. Aceast─â c─âldur─â este produs─â de rocile ├«nc─âlzite de la ad├óncimi mai mari dec├ót cea a suprafe╚Ťei P─âm├óntului. Energia geotermal─â poate fi folosit─â pentru a genera electricitate sau pentru a furniza c─âldur─â ├«n case ╚Öi cl─âdiri.

Cum func╚Ťioneaz─â energia geotermal─â?

Energia geotermal─â este ob╚Ťinut─â prin utilizarea apei calde ╚Öi a aburului care se g─âsesc ├«n straturile geotermale ale P─âm├óntului.

Aceast─â ap─â ╚Öi abur sunt extrase prin foraje ╚Öi utilizate pentru a face s─â func╚Ťioneze turbinele de energie, care genereaz─â electricitate. ├Än plus, apa cald─â poate fi utilizat─â pentru a furniza c─âldur─â ├«n cl─âdiri.

De ce este energia geotermal─â important─â?

Energia geotermală este o sursă regenerabilă de energie, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată în mod continuu fără a fi epuizată.

De asemenea, energia geotermal─â nu produce emisii de gaze cu efect de ser─â sau alte polu─âri, f─âc├óndu-l o op╚Ťiune ecologic─â ╚Öi sustenabil─â. ├Än plus, energia geotermal─â poate fi utilizat─â ├«n zonele izolate sau ├«n loca╚Ťii ├«n care alte surse de energie nu sunt disponibile.

Printre sursele de energie alternativa care exist─â, energia geotermal─â este acea energie regenerabil─â care profit─â de c─âldura din subsol pentru a ├«nc─âlzi ╚Öi a ob╚Ťine ap─â cald─â sanitar─â ├«ntr-un mod ecologic.

De╚Öi este una dintre sursele de energie regenerabile mai pu╚Ťin cunoscute, efectele sale sunt spectaculoase de admirat ├«n natur─â. Aceast─â are suficient─â putere pentru a acoperi majoritatea nevoilor noastre de energie.

Suedia a fost prima ╚Ťar─â european─â care a utilizat acest tip de energie alternativa, ca urmare a crizei petrolului din 1979. ├Än alte ╚Ť─âri precum Finlanda, Statele Unite, Japonia, Germania, ╚Ü─ârile de Jos ╚Öi Fran╚Ťa, energia geotermal─â este cunoscut─â energie care a fost implementat─â de mult timp.zeci de ani.

Care sunt beneficiile ╚Öi cum se ob╚Ťine la energia geotermala

Energia geotermal─â, sau energia geotermica, este aceea care se ob╚Ťine profit├ónd de c─âldura intern─â a P─âm├óntului. Putem vedea exemple de acest tip de energie ├«n erup╚Ťiile vulcanilor, c─âldura con╚Ťinut─â ├«n izvoarele termale naturale sau gheizerele. Este o resurs─â imens─â, o surs─â regenerabil─â, durabil─â ╚Öi inepuizabil─â de energie.

Care sunt bazele energiei geotermale

Energia geotermal─â provine din c─âldura st├óncii topite sau magmei, care se g─âse╚Öte ad├ónc ├«n P─âm├ónt ╚Öi se ridic─â prin cr─âp─âturile scoar╚Ťei terestre.

Dacă sunt forate la aproximativ trei kilometri adâncime, am găsi zone în care rocile ating temperatura de 200 ° C, suficient pentru a alimenta o centrală geotermală;

Aceasta înseamnă că nu trebuie să așteptăm ca energiile alternative să vină la noi: putem merge la energia geotermală.

energia geotermala produce emisii toxice in mediul inconjurator

Acest tip de energie are avantaje diferite fa╚Ť─â de alte tipuri de energie: nu numai c─â este practic lipsit─â de CO2, dar este disponibil─â ╚Öi ├«n ├«ntreaga lume.

╚Ü─ârile s─ârace au la fel de mult ca ╚Ť─ârile bogate ╚Öi nu depind de alte resurse naturale precum soarele sau v├óntul; avem energie geotermal─â 24 de ore pe zi, 365 de zile pe an.

├Än ceea ce prive╚Öte dezavantajele energiei geotermale, principalul este c─â infrastructura pentru ob╚Ťinerea acesteia are un cost ridicat.

Care sunt efectele energiei geotermale in ziua de azi?

Majoritatea centralelor geotermale construite sunt hidrotermale; Se hr─ânesc cu ap─â fierbinte l├óng─â suprafa╚Ťa P─âm├óntului, unde exist─â fisuri ├«n scoar╚Ťa P─âm├óntului.

Aceste centrale geotermale folosesc abur pentru a transforma o turbin─â care produce electricitate.


Marele lucru legat de energia geotermal─â este c─â nu trebuie s─â ne limit─âm la punctele fierbin╚Ťi hidrotermale - folosind acelea╚Öi metode de forare pe care le utilizeaz─â industria petrolier─â, ne putem crea propriile puncte fierbin╚Ťi.

care sunt riscurile energiei geotermale

├Än acest fel, am putea ob╚Ťine o cantitate practic nelimitat─â de acest tip de energie?

├Än 2019, capacitatea de energie geotermal─â a crescut cu 682 MW, o cre╚Ötere u╚Öor mai mare dec├ót ├«n ÔÇőÔÇő2018. Turcia a condus din nou expansiunea, cu 232 MW, urmat─â de Indonezia (+185 MW) ╚Öi Kenya (+160 MW), potrivit informa╚Ťiilor interna╚Ťionale. Agen╚Ťia pentru Energie Regenerabil─â (IRENA).

Cum func╚Ťioneaz─â sistemele de producere a energiei geotermale?


Cu cele mai moderne sisteme geotermale, g─âurile sunt forate de la trei la ╚Öase kilometri ad├óncime pentru a ajunge la roci care sunt de cel pu╚Ťin 150 ┬░ C.

Stânca este spartă astfel încât apa să circule în interiorul ei, iar apoi apa este pompată prin stânci astfel încât să crească din nou fierbinte.

În cele din urmă, această căldură este utilizată pentru a produce abur, care conduce o turbină pentru a genera energie electrică.

Rezervoarele geotermale, care sunt zonele subsolului a c─âror c─âldur─â poate fi utilizat─â, sunt clasificate ├«n func╚Ťie de nivelul de energie al resurselor pe care le con╚Ťin.

importanta energiei geotermale

Tipurile de energie geotermal─â

Temperatura ridicata.

Acestea exist─â ├«n cele mai active zone ale scoar╚Ťei terestre la temperaturi peste 150 ┬░ C. Temperaturile ridicate ale acestui tip de rezervor sunt perfecte pentru producerea de energie electric─â.

Acest lucru se datorează faptului că circulă apa, care la aceste temperaturi ridicate produce abur și, prin intermediul unei turbine, pe care o face să se deplaseze, se generează energie electrică.


La temperatura medie.

├Än general, ating temperaturi cuprinse ├«ntre 100 ╚Öi 150 ┬░ C. Permit utilizarea lor, dar cu o performan╚Ť─â mai mic─â dec├ót cele de temperatur─â ridicat─â.


Temperatura scazuta.

Acestea ating temperaturi cuprinse între 30 și 100 ° C. Sunt utilizate în sistemele de încălzire urbană, procesele industriale și spa-urile.


Temperatura foarte sc─âzut─â.

Acestea sunt depozitele la c├ó╚Ťiva metri sub suprafa╚Ťa solului (aproximativ 2 metri aproximativ) unde temperatura este sub 30 ┬░ C (de la 15 ┬░ C la 19 ┬░ C).

Sunt adesea folosite ca schimbător de căldură în sistemele de climatizare cu pompă de căldură.

Avantajele energiei geotermale

Energie ecologic─â:

Unul dintre principalele avantaje ale acestei energii este impactul său minim asupra mediului. Utilizarea acestei surse de energie nu numai că nu produce practic deșeuri, ci și reduce drastic consumul de combustibili fosili și, prin urmare, emisiile de CO2.

resurse de energie regenerabila sau energie verde

Pe de altă parte, costul producerii energiei electrice este mai mic decât cel al centralelor de cărbune și chiar cel al centralelor nucleare.

Minimizeaz─â dependen╚Ťa energetic─â:

In acela╚Öi timp ╚Öi, de╚Öi este adev─ârat c─â nu toate ╚Ť─ârile au depozite suficiente pentru a evita dependen╚Ťa energetic─â din str─âin─âtate, nu este mai pu╚Ťin adev─ârat c─â, ╚Öi ├«n cele mai grave cazuri, ar contribui la reducerea acestei dependen╚Ťe, cu beneficiile pe care acest lucru ofer─â orientarea c─âtre mediu.

De exemplu, se estimează că energia stocată într-un kilometru cub de rocă fierbinte la 250 ° C este echivalentă cu 40 de milioane de barili de petrol.

O energie perfect─â pentru uz reziden╚Ťial:

╚śi c├ónd vorbim despre utilizarea reziden╚Ťial─â, nu trebuie s─â ne g├óndim doar la generarea de energie electric─â, ci, mai ales, la generarea de c─âldur─â.

Pentru a face acest lucru, nu trebuie dec├ót s─â ave╚Ťi o pomp─â de c─âldur─â ╚Öi s─â instala╚Ťi schimb─âtorul de c─âldur─â ├«n subteran.

Ra╚Ťionamentul este foarte simplu: atunci c├ónd este ├«ngropat se bucur─â de o temperatur─â constant─â ├«ntre 8 ╚Öi 10 ┬░ C pe tot parcursul anului.

care sunt dezavantajele energiei geotermale

Datorit─â acestui fapt, consumul de energie este mult mai mic pentru a ajunge la 22 sau 23 ┬░ C acas─â, at├ót vara c├ót ╚Öi iarna, ├«n timp ce acas─â v─â pute╚Ťi bucura de ap─â fierbinte practic f─âr─â costuri.


Dac─â punem cifre, s-ar putea spune c─â pentru fiecare kilowat schimb─âtorul consum─â doar un sfert, restul fiind energie regenerabil─â. Este adev─ârat c─â investi╚Ťia ini╚Ťial─â pentru acest tip de instala╚Ťie este ├«nc─â pu╚Ťin ridicat─â, dar rentabilitatea acesteia ├«ncepe deja s─â apar─â dup─â cinci ani.

Dezavantaje ale energiei geotermale pe care ar trebui s─â le cunoa╚Öte╚Ťi

  1. Pentru a ob╚Ťine aceasta energie geotermala, este necesar s─â se efectueze studii anterioare si se necesit─â ma╚Öini specifice ╚Öi investi╚Ťii importante ├«n faza ini╚Ťial─â a proiectului.­čôî­čîő


2) Energia geotermal─â genereaz─â emisii toxice ├«n caz de accident sau scurgere. Mai exact, hidrogenul sulfurat poate fi eliberat, care este detectat de mirosul caracteristic de ou stricat; cu toate acestea, ├«n cantit─â╚Ťi mari, nu este perceput ╚Öi este letal.

3) In aceste cazuri, ar exista, de asemenea, un anumit risc ca substan╚Ťele toxice, cum ar fi arsenicul sau amoniacul, s─â fie eliberate ╚Öi s─â provoace contaminarea apei r├óurilor sau lacurilor din apropiere.

energia geotermala este regenerabila


4)­čîő Uneori pot ap─ârea emisiile de CO2, cu consecin╚Ťa cre╚Öterii efectului de ser─â. Cu toate acestea, ar fi mai pu╚Ťin dec├ót ceea ce s-ar emite pentru a ob╚Ťine aceea╚Öi energie prin ardere. Prin urmare, soldul este pozitiv.


5)­čîő Odat─â cu utilizarea energiei geotermale exist─â riscul polu─ârii termice.
Pentru a exploata acest tip de energie, este necesar─â forarea suprafe╚Ťei p─âm├óntului, cu consecin╚Ťa deterior─ârii peisajului.


6)­čîőFiind unul dintre cele mai mari dezavantaje ale energiei geotermale pentru companiile care ├«i sunt dedicate, acest tip de energie nu poate fi transportat, prin urmare, trebuie consumat ├«n acela╚Öi loc din care provine.


7)­čîőEnergia geotermal─â are o disponibilitate limitat─â. Este disponibil numai ├«n anumite locuri, deoarece caracteristicile solului (instabilitate, duritatea rocilor etc.) pot descuraja dezvoltarea acestuia.


8)­čîőSectorul energiei geotermale este ├«nc─â ├«n curs de dezvoltare. De fapt, num─ârul resurselor geotermale exploatate la nivel mondial este aproape neglijabil, ├«n compara╚Ťie cu alte resurse care sunt exploatate ├«n majoritatea ╚Ť─ârilor.

efecte negatice energia geotermala

Acest lucru se traduce ├«ntr-un dezavantaj, deoarece acestea ar putea fi utilizate mai bine dac─â a╚Ťi avea tehnologia adecvat─â ╚Öi, bine├«n╚Ťeles, m─âsuri optime pentru conservarea mediului ├«n timpul utiliz─ârii.


Unele dintre dezavantajele energiei geotermale despre care am aflat ast─âzi pot fi rezolvate pe termen lung. Cu toate acestea, trebuie avut ├«n vedere faptul c─â acest tip de energie este una dintre cele mai pu╚Ťin cunoscute.

De fapt, num─ârul ╚Ť─ârilor care l-au implementat este relativ sc─âzut, printre care se num─âr─â: Suedia, Finlanda ╚Öi Statele Unite. La r├óndul lor, ├«n Columbia ╚Öi Spania, proiectele cu energie geotermal─â sunt obiective care trebuie dezvoltate pe teritoriile lor ├«n urm─âtorii ani.­čîő

graph LR A((Energia geotermală)) -- Căldură --> B(Turbine de energie) A -- Căldură --> C(Case și clădiri)

Concluzie despre energia geotermala

În concluzie, energia geotermală este o sursă de energie regenerabilă și sustenabilă, care poate fi utilizată pentru a furniza electricitate și căldură în case și clădiri.

De╚Öi exist─â ╚Öi dezavantaje asociate cu utilizarea acestei surse de energie, avantajele sale ecologice ╚Öi economice o fac o op╚Ťiune atractiv─â pentru aprovizionarea cu energie ├«n multe zone ale lumii.

├Än viitor, energia geotermal─â ar putea juca un rol important ├«n mixul energetic global, contribuind la reducerea emisiilor de gaze cu efect de ser─â ╚Öi a dependen╚Ťei de sursele de energie neregenerabile.

Întrebări si răspunsuri despre energia geotermala

Ce este energia geotermal─â?

Energia geotermal─â este o form─â de energie ob╚Ťinut─â prin exploatarea c─âldurii naturale a P─âm├óntului.

Cum se ob╚Ťine energia geotermal─â?

Energia geotermal─â se ob╚Ťine prin extragerea c─âldurii naturale din straturile geotermale ale P─âm├óntului, prin intermediul forajelor ╚Öi turbinele de energie.

Care sunt principalele utiliz─âri ale energiei geotermale?

Principalele utilizări ale energiei geotermale includ generarea de electricitate și furnizarea de căldură în case și clădiri.

Ce avantaje are energia geotermal─â fa╚Ť─â de alte surse de energie?

Avantajele utiliz─ârii energiei geotermale includ faptul c─â aceasta este o surs─â de energie regenerabil─â, are emisii sc─âzute de gaze cu efect de ser─â ╚Öi alte polu─âri, poate fi utilizat─â ├«n zonele izolate sau ├«n loca╚Ťii ├«n care alte surse de energie nu sunt disponibile ╚Öi poate fi utilizat─â pentru a furniza c─âldur─â ├«n cl─âdiri.

Există și dezavantaje ale utilizării energiei geotermale?

Da, exist─â ╚Öi dezavantaje ale utiliz─ârii energiei geotermale, precum costul ridicat ini╚Ťial pentru a construi infrastructura necesar─â, precum ╚Öi riscurile geologice, cum ar fi cutremurele ╚Öi activit─â╚Ťile seismice.

Care sunt principalele ╚Ť─âri produc─âtoare de energie geotermal─â?

Principalele ╚Ť─âri produc─âtoare de energie geotermal─â includ Statele Unite ale Americii, Filipine, Indonezia, Mexic, Italia ╚Öi Japonia.

Este energia geotermal─â o surs─â de energie regenerabil─â?

Da, energia geotermală este o sursă de energie regenerabilă, ceea ce înseamnă că poate fi utilizată în mod continuu fără a fi epuizată.

Care sunt principalele tipuri de centrale geotermale?

Principalele tipuri de centrale geotermale includ centralele de tip uscat, centralele de tip abur și centralele de tip ciclu binar.

Exist─â riscuri geologice asociate cu utilizarea energiei geotermale?

Da, exist─â riscuri geologice asociate cu utilizarea energiei geotermale, precum cutremurele ╚Öi activit─â╚Ťile seismice, precum ╚Öi emisii de gaze cu efect de ser─â ╚Öi alte polu─âri.

Ce perspective de dezvoltare are energia geotermală în viitor?

Energia geotermal─â are perspective promi╚Ť─âtoare de dezvoltare ├«n viitor,datorit─â avantajelor sale ecologice ╚Öi economice. ├Än prezent, cercet─ârile continu─â ├«n domeniul tehnologiei geotermale, cu scopul de a ├«mbun─ât─â╚Ťi eficien╚Ťa ╚Öi fiabilitatea sistemelor existente ╚Öi de a dezvolta noi tehnologii pentru utilizarea energiei geotermale ├«n diverse aplica╚Ťii. ├Än plus, guvernele din ├«ntreaga lume sprijin─â dezvoltarea energiei geotermale prin acordarea de subven╚Ťii ╚Öi stimulente fiscale, ceea ce ar putea contribui la cre╚Öterea utiliz─ârii acestei surse de energie ├«n viitor.

Platforma de gestionare a consim╚Ť─âm├óntului de c─âtre Real Cookie Banner