Skip to content
E.R.

Carbunele – o sursă importantă de energie, dar și un factor major de poluare

carbune pentru centrale termice

Energia electrică generată din combustibili fosili, cum ar fi carbunele, este o sursă importantă de energie în multe țări din întreaga lume.

Carbunele este un combustibil fosil foarte versatil, care poate fi utilizat pentru a genera energie electrică în centrale termice sau centrale hidroelectrice.

Procesul de generare a energiei electrice din carbune se realizează prin arderea acestuia într-un cazan sau o centrală termică.

Căldura generată de arderea carbunelui este utilizată pentru a produce abur, care apoi acționează turbinele, generând energie electrică.

Există două tipuri de centrale termice care folosesc carbune:

 • centrale termice cu abur
 • centrale termice cu circulație de apă.

Ce este o centrala termica cu abur?

Centralele termice cu abur sunt cele mai vechi tipuri de centrale termice, care au fost utilizate pentru generarea energiei electrice din carbune.

extragere de carbune din mine

Acestea funcționează prin arderea carbunelui într-un cazan, care produce abur care acționează turbinele pentru a genera energie electrică.

Ce este o centrala termica cu circulatie de apa?

Centralele termice cu circulație de apă sunt mai moderne și au o eficiență energetică mai mare. Acestea funcționează prin arderea carbunelui într-un cazan, care produce căldură care este transferată prin intermediul apei pentru a produce abur care acționează turbinele pentru a genera energie electrică.

Cate tipuri de cărbune exista?

 1. Antracit - este cel mai dur și mai pur tip de cărbune, cu un conținut ridicat de carbon și o culoare neagră lucioasă. Este folosit în principal în sistemele de încălzire pentru producerea de energie electrică.
 2. Lignit - este un tip de cărbune tânăr și moale, cu un conținut scăzut de carbon și o culoare maro deschisă. Este folosit în principal pentru producerea de energie electrică în centralele electrice.
 3. Huilă - este cel mai răspândit tip de cărbune, cu un conținut mediu de carbon și o culoare neagră. Este folosit în principal pentru producerea de energie electrică și pentru fabricarea oțelului.
 4. Turbă - este un tip de cărbune tânăr și incomplet format, cu un conținut scăzut de carbon și o culoare maro. Este folosit în principal pentru încălzirea caselor și în producția de energie electrică.
 5. Cărbune brun - este un tip de cărbune cu un conținut scăzut de carbon și o culoare maro închisă. Este folosit în principal în industria chimică și în producția de energie electrică.
 6. Cărbune sub-bituminos - este un tip de cărbune cu un conținut mai mare de carbon decât lignitul, dar mai mic decât cărbunele bituminos. Este folosit în principal pentru producerea de energie electrică și pentru încălzirea caselor.
 7. Cărbune bituminos - este un tip de cărbune cu un conținut mare de carbon și un nivel moderat de sulf. Este folosit în principal în industria siderurgică, pentru producția de energie electrică și pentru încălzirea caselor.
 8. Cărbune cocsificabil - este un tip de cărbune cu un conținut ridicat de carbon și o capacitate ridicată de a forma cocs. Este folosit în principal în industria siderurgică pentru producția de cocs.
 9. Cărbune metalurgic - este un tip de cărbune cu un conținut ridicat de carbon și un nivel scăzut de cenușă și sulf. Este folosit în principal în industria siderurgică pentru producția de fontă și oțel.
 10. Cărbune termic - este un tip de cărbune cu un conținut ridicat de carbon și o valoare calorifică ridicată. Este folosit în principal pentru producerea de energie electrică.
 11. Cărbune semiantracit - este un tip de cărbune cu un conținut mai mare de carbon decât cărbunele bituminos, dar mai mic decât antracitul. Este folosit în principal pentru producerea de energie electrică și pentru încălzirea caselor.
 12. Cărbune cenușiu - este un tip de cărbune cu un conținut ridicat de cenușă și un nivel scăzut de carbon. Este folosit în principal în industria chimică și în producția de ciment.
 13. Cărbune natural - este un tip de cărbune care se găsește în mod natural în sol, cu un conținut variabil de carbon și cenușă. Este folosit în principal pentru producția de energie electrică.
 14. Cărbune sintetic - este un tip de cărbune obținut prin transformarea gazelor naturale sau a cărbunelui brun prin procese chimice și termice. Este folosit în principal pentru producția de energie electrică și în industria chimică.
 15. Cărbune de coajă - este un tip de cărbune obținut prin arderea cojii de nucă de cocos. Este folosit în principal pentru încălzirea caselor și în producția de energie electrică.

Fiecare tip de cărbune are caracteristici specifice, iar utilizarea lor depinde de nevoile specifice ale industriei și ale consumatorilor.

Ce este carbunele lignit?

Carbunele lignit este cel mai ușor și mai puțin valoros dintre toate tipurile de carbune. Este format din materie vegetală moartă, care a fost comprimată și încălzită în absența aerului, într-un proces numit "petrificare".

la ce se foloseste carbunele

Lignitul este bogat în apă și conține o cantitate mare de cenușă, care poate afecta eficiența arderii.

Este utilizat în principal pentru generarea de energie electrică în centralele termice și are o valoare calorică scăzută comparativ cu alte tipuri de carbune.

Emisiile de gaze cu efect de seră sunt comparabile cu cele ale gazului natural sau chiar mai mari decat cele ale acestuia.

Ce este carbune subbituminos

Carbunele subbituminos este un tip de carbune mai dens și cu o valoare calorică mai mare decât lignitul, dar mai mică decât carbunele bituminos.

Este format din materie vegetală moartă, care a fost comprimată și încălzită în absența aerului, într-un proces similar petrificării.

Conține o cantitate mai mică de cenușă și umiditate decât lignitul și poate fi utilizat pentru generarea de energie electrică sau ca combustibil industrial.

De asemenea, poate fi folosit ca sursă de căldură sau ca materie primă pentru producția de coke. Emisiile de gaze cu efect de seră sunt comparabile cu cele ale gazului natural sau chiar mai mari decat cele ale acestuia.

Ce este carbunele bituminos

Carbunele bituminos este un tip de carbune mai dens și cu o valoare calorică mai mare decât subbituminosul sau lignitul.

Este format din materie vegetală moartă, care a fost comprimată și încălzită în absența aerului, într-un proces similar petrificării.

care este cel mai bun carbune

Conține o cantitate mai mică de cenușă și umiditate decât subbituminosul și poate fi utilizat pentru generarea de energie electrică, ca combustibil industrial sau pentru producerea coke-ului.

Bituminosul se caracterizează prin prezența unor cantități mai mari de hidrocarburi, precum și prin conținutul de cenușă și umiditate scăzut.

De asemenea, acesta poate fi folosit ca materie primă pentru producția de ciment sau pentru a produce coke. Emisiile de gaze cu efect de seră sunt comparabile cu cele ale gazului natural sau chiar mai mari decat cele ale acestuia.

Ce este carbunele antracit

Carbunele antracit este cel mai dens și mai valoros dintre toate tipurile de carbune.

Este format din materie vegetală moartă, care a fost comprimată și încălzită în absența aerului, într-un proces similar petrificării, dar pentru o perioadă mai lungă de timp și la temperaturi mai înalte.

Conține cea mai mică cantitate de cenușă și umiditate și are cea mai mare valoare calorică dintre toate tipurile de carbune.

Antracitul este utilizat în principal pentru generarea de energie electrică și pentru producerea de fier și oțel.

De asemenea, poate fi utilizat ca sursă de căldură sau ca materie primă pentru producția de ciment. Emisiile de gaze cu efect de seră sunt comparabile cu cele ale gazului natural sau chiar mai mari decat cele ale acestuia.

unde cumperi carbuni pentru gratar

Care sunt avantajele utilizarii carbunelui?

Unele dintre cele mai importante avantajele utilizării carbunelui ca sursă de energie sunt:

 • Abundența: Carbunele este disponibil în cantități mari în multe țări din întreaga lume, ceea ce îl face o sursă de energie ieftină și accesibilă.
 • Fiabilitate: Carbunele este o sursă de energie stabilă și poate fi stocat pentru perioade lungi de timp, ceea ce îl face potrivit pentru a furniza energie în cazul întreruperilor în alimentarea cu energie din surse regenerabile.
 • Utilizarea versatilă: Carbunele poate fi utilizat pentru generarea de energie electrică, producerea de căldură, producerea de fier și oțel, precum și pentru alte aplicații industriale.
 • Preț accesibil: Deoarece carbunele este o sursă de energie ieftină, acesta poate fi utilizat pentru a furniza energie în regiuni în curs de dezvoltare sau în zone geografice îndepărtate.
cate tipuri de carbune exista

Care sunt dezavantajele pentru a utiliza carbune?

 1. Impactul asupra mediului: Extragerea și utilizarea carbunelui poate avea un impact negativ asupra mediului, cum ar fi degradarea terenurilor, poluarea aerului și apelor, precum și emisiile de gaze cu efect de seră și altele.
 2. Impactul asupra sănătății: Expunerea la praful de carbune și alte substanțe chimice eliberate în timpul extracției și utilizării carbunelui poate avea un impact negativ asupra sănătății umane, cum ar fi probleme respiratorii și altele.
 3. Deșeurile generate: Extragerea și utilizarea carbunelui generează deșeuri periculoase, cum ar fi cenușa de carbune și apa poluată, care trebuie gestionate adecvat pentru a evita impactul negativ asupra mediului.
 4. Riscurile de siguranță: Extragerea și utilizarea carbunelui poate fi periculoasă din cauza riscurillor pentru siguranta persoanelor care lucreaza la extragerea acestuia

În concluzie, energia electrică generată din combustibili fosili, cum ar fi din carbune, este o surssa de energie electrica.

Platforma de gestionare a consimțământului de către Real Cookie Banner