Skip to content
E.R.

Cum să utilizezi acetona în mod sigur și eficient

Acetona este un compus organic cu formula chimică (CH3)2CO și este un lichid incolor, volatil, cu miros caracteristic dulceag.

Această substanță este utilizată în diverse industrii și în gospodărie, dar expunerea prelungită la aceasta poate fi dăunătoare pentru sănătate.

În acest articol, vom explora ce este acetona, cum se utilizează, efectele asupra sănătății și măsurile de precauție care trebuie luate pentru a manipula acetona în siguranță.

Ce este acetona?

O scurtă definiție despre acetona

Acetona este un compus organic din clasa cetonelor, care este un lichid incolor, inflamabil, cu miros dulceag și volatil.

Acesta este un solvent puternic și este utilizat în diverse industrii, cum ar fi cosmetică, farmaceutică și chimică. De asemenea, este utilizat în gospodărie pentru a îndepărta vopseaua de unghii și alte produse de pe suprafețe.

Proprietăți fizice și chimice

Acetona are o greutate moleculară mică și o densitate mai mică decât apa. Acesta are un punct de topire de -94,7 °C și un punct de fierbere de 56,5 °C. Această substanță este solubilă în apă, alcooli și eter.

Cum se obține acetona?

Metoda de producție industrială

Acetona este produsă în cantități mari prin distilarea destructivă a isopropilului. Acesta este produs în principal din propilenă, iar apoi isopropilul este obținut prin hidrogenarea acetonei.

Isopropilul este apoi supus distilării destructivă pentru a produce acetona.

Metoda de producție în laborator

Acetona poate fi produsă în laborator prin oxidarea propan-2-olului cu ajutorul unui agent oxidant, cum ar fi acidul cromic sau permanganatul de potasiu.

În acest proces, propan-2-olul este amestecat cu agentul oxidant și încălzit sub reflux. După ce reacția a avut loc, amestecul este răcit și apoi distilat pentru a separa acetona.

Această metodă este utilizată în principal în laboratoare de chimie pentru a produce cantități mici de acetona în scopuri experimentale sau didactice.

Utilizările acetonei

Industria cosmetică și farmaceutică

Acetona este utilizată în industria cosmetică și farmaceutică ca solvent pentru substanțele active și alte ingrediente. De asemenea, este utilizată pentru a îndepărta vopseaua de unghii și alte produse de pe suprafețe.

Industria chimică

Acetona este utilizată în industria chimică pentru a produce alte substanțe chimice, cum ar fi metilmetacrilatul, bisfenolul A și metilizobutilcetona. De asemenea, este utilizată ca solvent pentru rășini, lacuri și alte substanțe.

Utilizarea acetonei în gospodărie

Acetona este utilizată în gospodărie pentru a îndepărta vopseaua de unghii, etichetele lipite, lipiciul și alte produse de pe suprafețe. De asemenea, poate fi utilizată pentru a curăța perdelele de duș și alte produse similare.

Efectele asupra sănătății

Expunerea la acetona

Expunerea la acetona poate fi dăunătoare pentru sănătate. Inhalația acetonei poate duce la dureri de cap, amețeală și iritații ale ochilor, nasului și gâtului.

Contactul cu pielea poate provoca iritații, roșeață și chiar arsuri chimice. În plus, expunerea la vapori de acetona poate duce la deteriorarea ficatului și rinichilor.

Toxicitatea acetonei

Acetona poate fi toxică dacă este ingerată sau inhalată în cantități mari. Aceasta poate provoca dureri de stomac, greață, vărsături, respirație rapidă și chiar pierderea cunoștinței.

Excesul de acetona în organism poate duce la formarea de acidoză, care poate fi fatală. În cazuri rare, expunerea la acetona poate duce la alergii cutanate sau astm.

Este important să luați măsuri de precauție atunci când manipulați acetona și să utilizați această substanță într-un mod sigur și responsabil.

Întrebări frecvente despre acetona

Ce este acetona?

Acetona este un compus organic cu formula chimică (CH3)2CO și este un lichid incolor, volatil, cu miros caracteristic dulceag.

Care sunt utilizările acetonei?

Acetona este utilizată în diverse industrii, cum ar fi cosmetică, farmaceutică și chimică, și în gospodărie pentru a îndepărta vopseaua de unghii și alte produse de pe suprafețe.

Cum poate afecta sănătatea expunerea la acetona?

Expunerea la acetona poate duce la dureri de cap, amețeală și iritații ale ochilor, nasului și gâtului. Contactul cu pielea poate provoca iritații, roșeață și chiar arsuri chimice. De asemenea, acetona poate fi toxică dacă este ingerată sau inhalată în cantități mari.

Cum pot manipula acetona în siguranță?

Pentru a manipula acetona în siguranță, trebuie să purtați echipament de protecție, cum ar fi mănuși și ochelari de protecție. Utilizați acetona într-un loc bine ventilat și evitați inhalarea acestuia. Nu fumați sau utilizați surse de căldură în timp ce manipulați acetona.

Cum trebuie depozitată acetona?

Acetona trebuie depozitată în recipiente sigure și etichetate corespunzător. Nu trebuie să depozitați acetona în locuri calde sau expuse la lumina directă a soarelui. Atunci când eliminați acetona, trebuie să respectați normele de siguranță și reglementările locale.

Platforma de gestionare a consimțământului de către Real Cookie Banner